Puya uraste figurile si grandomania ! (Interviu)


Cu toate ca primul material solo s-a bucurat de succes, Puya a tras linie si a decis ca vrea mai mult: sa reinventeze hip-hop-ul autohton. Si a resusit! "Romanisme" este cel de-al doilea album al artistului si promite sa cucereasca instant fanii stilului si nu numai. Afla despre ce e vorba ..

ROBERT: Ai schimbat casa de discuri. Din nou! Nu prea reuseste nimeni sa-ti satisfaca cerintele?
PUYA: De-alungul timpului, am colaborat cu toate casele de discuri. A depins de anvergura materialului. In principiu, Scandalos Music produce albumul, iar atunci cand trebuie lansat se face o licitatie intre casele de discuri. Sa zicem ca, de data asta, Mediapro Music si-a dorit mai mult materialul. La final, eu ca artist trebuie sa raman cu ceva in buzunar, nu doar cu bucuria ca am un album si ca apar la televizor.

ROBERT: Urmeaza sa lansezi cel de-al doilea material solo "Romanisme" , in care ai incercat sa caracterizezi Romania anului 2009. Iar dupa ce am ascultat versurile primului single, "Undeva in Balcani", constat ca nu ai o parere prea buna despre tara: infractori, droguri, fete care se dezbraca etc.
PUYA: Nu am o parere deloc proasta despre Romania. Imi place cum e. Imi place ca romanii incearca mereu sa incalce regulile. Asta inseamna libertate. Ce nu imi place e ca lumea nu are spirit civic vizavi de anumite probleme, grandomania, figurile etc. Iar cand vorbeam de infractori ma refeream la oamenii de afaceri care pot sa nenoroceasca mii de oameni printr-o licitatie manevrata si sa scape basma curata.

ROBERT: Celelalte 11 piese de pe album sunt scrise in acelasi mod? Alte 11 revolte asupra felului in care a ajuns sa fie Romania?
PUYA: Nu. Vorbim, totusi, de muzica. Revolutia pe care incerc sa o creez e la nivelul mintii. Nu imi imaginez ca lumea o sa iasa cu pancarte pe strada dupa ce scot eu albume. Totusi, sunt lucruri pe care nu le auzi la TV si nici nu le citesti in vreun ziar. Sunt lucruri pe care lumea le gandeste, dar nu are unde si cui sa le spuna. Asa ca mi s-a parut corect sa le spun eu.

ROBERT: "Undeva in Balcani" e o piesa cu care, practic, tu reinventezi hip-hop-ul autohton. Merge foarte mult pe stilul Kanye West, T-Pain, Lil Wayne etc. Ei au si reprezentat sursa de inspiratie pentru albumul cel noi?
PUYA: Piesa este compusa de George Hora, un tanar compozitor din Timisoara, alaturi de care am inregistrat 4 piese in 5 zile. De exemplu, "Undeva in Balcani" a fost facuta in aproximativ o ora. Iar asta nu e cea mai buna piesa pe care am realizat-o impreuna cu el... Deci, practic, el ar fi vinovat pentru reinventarea hip-hop-ului. Poate ca pentru el artistii pe care i-ai mentionat au reprezentat, intr-adevar, o sursa de inspiratie. Mie mi s-a parut o provocare sa pun niste versuri clasice pe un astfel de negativ si am facut-o. Am stiut ca o sa iasa o treaba buna!

ROBERT: Ai si colaborari pe album?
PUYA: Am 2 piese cu Cedry2k, Sisu, Cabron, Karie etc. Piese la care o sa fac si clipuri, dar numai pentru internet. E singurul loc unde poti face ce vrei fara sa intri in tot felul de cenzuri idioate ale CNA-ului sau ale trusturilor media.

ROBERT: De ce ai ales sa faci un album pe care sa-l lansezi in doua parti? Prima parte pe 23 Aprilie in Club Gossip, iar a doua in septembrie.
PUYA: Lumea nu mai cumpara de mult CD-uri originale. Ti-ar fi convenit sa dai 60 RON pe unul? Nu cred... Asa ca am decis sa-l scot in 2 parti. Chiar si acum am in studio zeci de piese care nu vor aparea niciodata. Iar cand o sa scot al doilea volum am sa fac o selectie.

ROBERT: Ce se intampla cu Sisu?
PUYA: Am filmat cu el un clip la o piesa ce se afla pe coloana sonora a scurt-metrajului "Pesti Mici", produs de Filmtrack Studio. Te asigur ca e un clip foarte tare. Dar toate la timpul lor...

ROBERT: Un mesaj pentru toti fanii tai ...
PUYA: Daca la 100 de download-uri ar cumpara un CD original, atunci probabil ca pe urmatorul album vor fi 20 de trackuri si nu 13 !

Multumim Robert Diaconeasa - Revista BRAVO

3 Responses so far.

  1. antonia says:

    puya, te iubesk..sunt cel my mare fan..am 13 ani sh itzi stiu toate mel tale..felicitari sh lui sisu..shvecinu' meu e mare fan..mare fan.. noi suntem fani hip-hop sh uram orice fel de manele.. speram k sh too... mare fan,mare fan

  2. Sabryna says:

    buna am 17 ani si sunt o mare fana si o mare admiratoare a muzici tale acum ceva timp ai fost si ai cantat in orasul meu(Lupeni)am stat langa scenta pe tot parcursul spectacolului mi'a placut foarte mult dar mi'ar fi placut sa stai sa faci cateva poze cu noi te iubesc enorm si sper sa mai am ocazia sa te revad

  3. Anonim says:

    dak s-ar intalnii Puya(98) cu puya(2010),cel din 98 l-ar scuipa intre ochi pe cel din 2010.dar dak asa iese banu,n-ai incotro

Leave a Reply