Puya: "Artistii nu sunt profesori" (Adevarul Holding)

Puya în 2010: a regrupat La Familia, cântă despre „Consecinţe“ şi viaţa în puşcărie, combate vedetismele şi are opinii lipsite de echivoc. Videoclipul „Consecinţe“ este regizat de Florin Şerban, premiat cu Ursul de Argint la Berlinala din acest an pentru pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier“.

„Adevărul": Povesteşte-ne puţin despre „Consecinţe" şi despre Florin Şerban. Ce a fost mai întâi: piesa sau propunerea de colaborare?

Puya: Piesa a venit în ideea de a susţine filmul „Eu când vreau să fluier, fluier". Am decis să ne unim eforturile pentru a aduce cât mai multă lume în sălile de cinema. Am fost onoraţi de faptul că echipa care a lucrat la film, inclusiv Florin, a realizat videoclipul piesei. Aveau o viziune mult mai poetică - dacă pot spune aşa - asupra a ceea ce trebuie să se întâmple, lucru pe care noi îl facem mai rar în clipurile noastre.

Aţi filmat în închisoare? I-aţi cunoscut pe actori?

Nu, nici videoclipul şi, din câte am înţeles, nici filmul nu sunt realizate în închisoare. Pe o parte dintre actori i-am cunoscut la filmare, o altă parte au jucat cu noi în clip.

Cunoşti persoane ale căror vieţi s-au schimbat ca urmare a felului în care sunt promovate anumite idei prin muzică?

Îmi plac şi mie alţi artişti însă chiar şi atunci când eram puşti nu exageram cu asta. Mai nou, lumea îşi face operaţii estetice ca să semene cu artiştii cunoscuţi, imită gesturile, felul de a vorbi şi duce la extrem toată afinitatea asta pentru anumiţi artişti. Mi se pare, sincer, lipsă de personalitate. Chiar dacă îţi place o anumită muzică, trebuie să rămâi tu însuţi. Artiştii nu sunt profesori: sunt şi geniali, şi infantili în acelaşi timp. Fiecare trebuie să gândească pe cont propriu. Punct.

Videoclipul şi piesa au fost primite cu mult interes: pe YouTube înregistrează deja zeci de mii de vizualizări. Te aşteptai la o asemenea reacţie?

Sincer, da. Atunci când la radio şi TV se rulează câteva piese, fiecare de câte zece ori pe zi, nu mai există diversitate. Radioul chiar omoară o piesă bună. O difuzează aşa des încât ai impresia că ţi-o bagă pe gât (şi la capitolul ăsta intră şi piesele mele!). Chiar şi despre cea mai tare piesă ajungi să zici „aoleu, iar asta!". Cred că zecile de mii de oameni vor să zică: „Iată, în sfârşit, o piesă care nu-şi propune
să fie în topuri. Poate e ceva diferit".

Te deranjează sau te flatează faptul că lumea descarcă muzica ta de pe internet?

Şi una, şi alta. Suntem în epoca în care nu se mai vând CD-uri şi totul e pe net. Mi-aduc aminte că am căutat la tarabele de muzică în ‘97 albumul lui Coolio cu „Gangsta's Paradise" trei zile, timp în care am mers o grămadă pe jos. Dacă aveam YouTube, era beton. Dezavantajul în cazul internetului este că artiştii nu primesc bani pentru ce fac, deşi mulţi puşti au piesele lor pe telefoane, calculatoare etc.Unii au comentat că ai devenit comercial. Sunt superficială dacă îmi plac piesele „Change" sau „V.I.P."?

Asta e un alt „românism". Dacă nu ar fi ascultat nimeni piesele deveneau underground, nu? Ar trebui să scăpăm de prejudecăţi. De multe ori, piesele astea de pe net cu sound sumbru, anti orice de la radio sau TV sunt nişte porcării.

Săptămâna trecută ai lansat videoclipul pentru piesa „V.I.P". Ce este o vedetă şi, mai ales, ce NU este o vedetă?

Termenul în sine, de V.I.P., vedetă, este perimat. Înseamnă ceva negativ. Atunci când toate proastele cântă la TV, toată lumea ştie să joace roluri şi te trezeşti că vezi feţe noi, care nu înţelegi de ce sunt în anumite emisiuni, simţi nevoia să te disociezi. În concluzie, vedeta e ceva nasol pentru mine.Există persoane din categoriile pe care le ironizezi care ţi-au reproşat vreodată că eşti prea dur?

Nici lui mama nu îi place în totalitate muzica pe care o fac, dar asta nu înseamnă că trebuie să fac ceva împotriva a ceea ce simt de frică să nu deranjez pe cineva. Mottoul meu atunci când intru în studio e: „Fă ce simţi şi vedem noi dacă o să fie bine sau nu".


Ce îi place şi ce nu-i place în România

„Nu-mi plac ţăranii, comuniştii care încă mai sunt şi nu-mi place că a început şi la noi mâncarea să nu mai aibă gust. Îmi place că românii, indiferent de cât de praf sunt, undeva în sufletul lor se consideră mai buni decât americanii, francezii, chinezii sau marţienii... Ei, ăsta e un optimism care te face să mergi mai departe."

„Unde e reabilitarea, că eu nu o văd?"Puya este de părere că marea problemă a sistemului penitenciar din România este „lipsa reabilitării, care ar trebui să înceapă de la procesul propriu-zis". El explică: „Rar se iau în calcul circumstanţele în care tânărul a comis fapta. Mulţi sunt teribilişti, luaţi de val, născuţi în familii dezbinate sau manipulaţi de către infractori unşi cu toate alifiile. Aici nu e tot timpul albă sau neagră.De multe ori, dacă în loc să-l trimiţi patru ani la Jilava îl obligi să meargă la dezintoxicare sau să facă o şcoală, s-ar putea ca, în loc de un alt infractor, să obţii un tată muncitor. Cunosc un caz în care mama unui prieten vindea heroină, iar el era minor. Bineînţeles că şi puştiul a început să vândă, influenţat de ceea ce vedea acasă. Când au fost prinşi, el a luat cinci ani. Unde e reabilitarea, că eu nu o văd?"

www.adevarul.ro

Leave a Reply